Blog

Derfor burde du eje et pulsoximeter

pulsoximeter

Det er desværre de færreste, der umiddelbart ved, hvad et pulsoximeter er. Men sagen er den, at de fleste mennesker burde eje netop et pulsoximeter, idet der er masser af fordele ved det. Et pulsoximeter måler kort fortalt ens iltniveau, puls og perfusion, og det er på den måde et enormt godt redskab at eje. Ved hjælp af et pulsoximeter kan man holde nøje øje med sit helbred og undersøge, om ens kondition forbedres. På den måde er et pulsoximeter både oplagt til idrætsudøvere og mennesker, der lider af for eksempel en lungesygdom.  

Pulsoximeter 

Et pulsoximeter er et smart redskab for at måle kroppens iltniveau og tjekke om alt er, som det skal være. På den måde kan man altid tjekke, om kredsløbets kvalitet er i orden. Et pulsoximeter måler blodets iltmæthed, perfusion og pulsraten, og det er let og hurtigt at afmåle værdierne. Det eneste man skal gøre for at afmåle, er at trykke sin finger på pulsoximeteret, trykke på en knap og vente i omkring 10 sekunder. Nogle mennesker foretrækker at måle ved hjælp af deres fod i stedet for fingeren. Herefter kan man aflæse værdierne på displayet og tage stilling til, om det hele går godt. Det kan være en rigtig god måde at finde ud af, om ens træning rykker noget, eller om ens hvilepuls er lav nok. Med tiden vil man blive bedre og bedre til at tyde værdierne, og til at bruge pulsoximeteret som et redskab til at forbedre ens kondition.  

Værdierne 

Pulsoximeteret måler som sagt forskellige ting. Én af disse er pulsraten, som oftest er hvilepulsen. Hvilepulsen skal helst ligge i det lave område, idet en for høj puls ofte kan betyde sygdom, overbelastning eller stress. På den anden side må hvilepulsen dog heller ikke være for lav, idet det også kan være et tegn på sygdom. Derudover måler et pulsoximeter perfusion, hvilket betyder hvor kraftigt blodet cirkulerer i kroppen. Det skal helst ligge i det høje område. Et pulsoximeter kan også måle styrken af ens puls, og den skal helst være kraftig, selvom et medium udslag er meget almindeligt. Sidst men ikke mindst måler pulsoximeteret også iltmætningen, som helst skal ligge over 95%.  

Det sunde liv 

Som man kan se, er der masser af gode grunde til at anskaffe sig et pulsoximeter. Et pulsoximeter kan nemlig være en kæmpestor hjælp, når man vil forbedre sit helbred og arbejde sig frem til et mål. Ved at aflæse værdierne på sit pulsoximeter kan man løbende følge med i sin udvikling og gøre enten mere eller mindre for at imødekomme sit personlige mål. På den måde kan et pulsoximeter både være egnet til en aktiv idrætsudøver, som træner op til et halvmaraton, og en ældre herre, der har røget i mange år og skal holde øje med sit helbred. Alle kan få noget ud af at eje et pulsoximeter, og heldigvis koster de heller ikke vanvittig meget. Man skal selvfølgelig være bevidst om, at kvaliteten kan svinge meget alt efter prisen. Det er helt essentielt, at ens pulsoximeter er kvalitetsrigt, så man kan stole på de værdier, der står på displayet.