Blog

Hvad er lysstofarmaturer?

Lysstofarmatur. Du vil sandsynligvis genkende dem, når du ser dem. Hvad enten det er på kontorer eller i hospitaler. Disse aflange genstande oftest udstyret med et eller to lysstofrør. Du ved muligvis hvordan det fluorescerende lys fungerer i det mindste på et overfladisk plan. Hvordan det har det med at skade øjnene, hvis man kigger direkte på dem. Men der er mange flere fordele ved denne slags belysning end disse ikke så ideelle sideeffekter. Det er hvad, vi vil diskutere her. 

Hvad er fluorescerende belysning? 

Fluorescerende belysning får sit navn fra det fluorescerende stof, der befinder sig på indersiden af lysstofrørene i et lysstofarmatur

Det er en meget fleksibel form for belysning, som du sandsynligvis har stødt ind i på kontorer, skoler, indkøbscentre eller hospitaler. Ydermere er det kendt for at være energieffektivt i forhold til hvidglødende eller halogen lyspærer og en lavere pris end LED. 

Der er adskillige forskellige typer af lysstofarmaturer. Deriblandt de lineære, bøjede eller dem i en cirkel, hvor de lineære er de mest populære. 

Hvordan virker lysstofrør? 

Lysstofrør afhænger af en kemisk reaktion på dens inderside, hvilket er, hvad der skaber lyset. Denne kemiske reaktion involverer gasser og kviksølvdampe, der interagerer og derigennem skaber usynligt UV-lys. UV-lyset oplyser det fosforpulver, der dækker indersiden af lysstofrøret, hvilket som reaktion udsender hvidt fluorescerende lys. 

Hvorfor lyser lysstofrør nogle gange pink eller orange? 

Hvis du kigger nøje på et stort værelse belyst af lysstofrør, er der en god chance for, at du kommer til at se mange forskellige slags farver kommende fra loftet. Hvordan kan det være? 

Jo længere lysstofrørene brænder, jo mere sandsynligt er det, at deres kemiske egenskaber vil skifte og forårsage en ubalanceret reaktion, hvilket gør lyset mindre hvid og mindre lyst, end det engang var. 

Hvis konsistens er vigtigt for dig, vil det måske være en god idé at overveje at udskifte rørene gruppevist. Ved at udskifte dem på denne måde kan du eliminere meget af inkonsistensen i farver og lyshed i dit rum. 

Hvad er fordelene ved lysstofarmaturer? 

Energieffektivitet: Ved at skifte fra for eksempel hvidglødende lamper eller halogene, kan du forvente dig at bruge omkring 40 % mindre strøm. 

Forskellige farvetemperaturer: Hvis du ønsker et virkeligt ”køligt” rum, såsom i en hospitalsgang eller en metrostation, kan lysstofrør tilbyde farvetemperaturer så kolde som 6500 kelvin. Mens der ikke er mange tilfælde, hvor du behøver så kølige farver, kan fleksibiliteten med henhold til lysfarver være en fordel. 

Pris: Sammenlignet med for eksempel LED-lys, har lysstofarmaturer det med at være billigere. LED har faktisk drevet prisen på lysstofarmaturer gennem de seneste par år. 

Hvad er ulemperne ved lysstofarmaturer? 

Farveskift: Som før nævnt har lysstofrør det med at skifte farve, jo længere tid de er tændt. 

Hårdt lys: Fluorescerende lys er ikke just behageligt for øjnene. Hvis dine øjne ofte er blodskudte eller tørre, vil det muligvis være en god idé at genoverveje, hvilke lyskilder, du befinder dig under i løbet af dagen. 

Opvarmningsperioden: Det tager ofte noget mellem 10 til 30 sekunder for lysstofrør om at nå maksimal belysning.