Der er meget snak om meditation og mindfulness i disse tider, og det er ikke uden grund, eftersom det kan være med til at øge glæde og ikke mindst give dig ro i sindet. I vores travle hverdag er vi oftest kun delvist til stede i nuet, fordi vi stresser over job, studie eller andre hverdagsting, som kun prøver at gøre livet surt for os. I flere år har jeg også lidt af bekymringer og tankemylder, fordi jeg har været stresset og haft svært ved at koble af. Derfor besluttede jeg mig for at begynde på at dyrke meditation og mindfulness, så jeg kunne få ro og balance i mit liv.

Åndedrætsøvelse

Når der tales om meditation nævnes det magiske tomrum ofte, men det kan være svært at opnå for den uøvet. En åndedrætsøvelse kan være med til at frigøre dit sind fra tanker og give dig den ro, som du har brug for. Heldigvis er det en øvelse, som du kan gøre brug af uanset, hvor du befinder dig. Øvelsen er meget simpel, og behøver ikke nødvendigvis at vare mere end et minut. Din åndedrætscyklus bør vare i ca. 6 sekunder, og begynder med at du skal trække vejret ind gennem næsen og bagefter ud gennem munden. Hvis du fokuserer på åndedrættet, så vil du opleve at dine tanke automatisk blive sluppet, hvilket kan få dig til at slappe helt af.

fredfuldt billede

Meditation

Åndedrætsøvelsen er blot en hjælp til at meditere, og er et godt udgangspunkt til dig, som har svært ved at slippe tanker og bekymringer, når det allermest nødvendigt. Meditation er vigtigt, fordi du indtager en tilstand, hvor du kun er tilstede i nuet. Alle tanker og bekymringer bliver sluppet, og du vil ikke tænke på projekter eller konflikter, som ligger og venter i fremtiden. Med meditation handler det om, at være til stede her og nu – og ikke mindst nyde det. Stilheden og tomheden er med til at få os til at slappe helt af, hvilket kan give os ro og balance i sindet. Det er bevist, at meditation kan være med til at øge livsglæden for dem, som dyrker det regelmæssigt.

Jeg har prøvet at dyrke åndedrætsøvelsen efterfulgt af meditation i snart et måneds tid nu hver eneste dag, og jeg må blot erkende, at jeg godt kan forstå konceptet. Det har virkelig været rart, at tage mig tid til lige at koble af i 15-20 minutter hverdag, hvor jeg slipper alle tanker og bekymringer. Man minder sig selv om, at alle de travle og stressende i ens hverdag rent faktisk ikke er så betydningsfulde. Vi lever heldigvis i Danmark, hvor et job ikke er altafgørende for din eksistens eller sundhed, og derfor er det dumt at bekymre sig om det. Hvis der er noget, som ikke gør os glade, så er vi nød til at bearbejde det.
Hvis det betyder, at vi skal sige vores job op eller tage andre drastiske beslutninger, så må det være sådan. De tanker har givet mig ro i sindet, og når jeg så endelig kobler af sidst på dagen, kan alt være lige meget, og ender med bare at være tilstede nu og her.

Det er virkelig rart – det kan klart anbefales at prøve og dyrke meditation.