Blog, Livsstil & Skønhed, Rejser & Oplevelser

Overlevede min tandlægeskræk

tandlæge tandeftersyn

De sidste 10 år har jeg ikke været regelmæssigt til tandlægen, fordi jeg har lidt af tandlægeskræk, også kaldet for odontofobi. Det besluttede jeg mig forleden at lave om på, da jeg tog forbi min lokale tandlæge til et tandeftersyn. Jeg trodsede statistikkerne der ellers viser at ca. 10 % af Danmarks befolkning lider af odontofobi og generelt set er 30 % nervøse eller har en mild angst for behandling hos tandlægen.

Et eller andet sted er det dumt, at vi er nervøse for et tandeftersyn, eftersom at det blot kan gøre en kritisk tandsituation værre. Heldigvis havde jeg ingen huller eller andre skavanker, og jeg kunne slippe med en regning for et ganske almindeligt tandeftersyn. Jeg tænker dog ikke, at det er tilfældet for de fleste, som har valgt at negligere tandplejen over årene.

Efter mit tandeftersyn har haft det så godt med mig selv, fordi jeg ved at der med garanti er orden på mine tænder og ikke mindst hygiejne af dem. Jeg blev overrasket over, hvor meget tomrum jeg har fået inde mellem tænderne, fordi der er blevet fjernet en del tandsten. Det har ligeledes gjort det lettere for mig at bruge tandtråd, som hjælper på at vedligeholde en frisk og ren mund.

tandlæge tandeftersyn

Få bugt med tandlægeskrækken

Jeg kan klart anbefale at tage til tandlægen, hvis du ikke har været der længe. Jeg kender alt til angsten og ved, at det er en svær tanke at bearbejde, og derfor har jeg prøvet at samle nogle gode råd herunder.

  1. Erkend at du nervøs og bange for at besøge din tandlæge, selvom det kan virke flovt. Der er dog intet at være bange for, da rigtige mange andre har det på samme måde som dig. Din tandlæge er vant til at få folk ned på klinikken, som ikke har haft et tandeftersyn i rigtig mange år.
  2. Vælg en tandlæge som du har tillid tid, og som ikke er placeret langt væk fra hvor du bor. Hvis du skal rejse langt for at komme til din tandlæge, så vil du hurtigt komme med undskyldninger for, hvorfor du ikke skal tage af sted.
  3. Prøv at book en tid så tæt som muligt på bestillingstidspunkt.
  4. Hvis du er bange for smerte, så tal med din tandlæge om hvilke muligheder du har for bedøvelse.
  5. Fortæl andre at du skal til tandlægen – på den måde laver du en mikro forpligtelse over for andre, som du vil føle dig nødsaget til at overholde.

Husk på at hvis du ikke har smerte lige nu, så er der stor sandsynlighed for at alt er som det skal være. Har du smerter er det selvfølgelig ligeledes essentielt, at du tager til tandlægen for et eftersyn, fordi ellers risikere du at situationen blot bliver værre.