Blog

Alt du skal vide om moms

Moms er noget, der tit bliver snakket om i forskellige sammenhænge, og det lyder som om, at alle ved, lige præcis hvad det er, når der bliver snakket om det. Derfor er det træls at stå og være den, der spørger, hvad er det nu lige moms er for noget, og hvordan er det relevant for mig. 

Hvis du nogle gange føler, at du står i en situation, hvor du ikke lige tør spørge, fordi det er noget som alle bortset fra dig ved hvad er, så er det her, at du får alle svarene.  

Hvis du vil vide mere om, hvad moms er, så du kan følge med i samtalerne uden at føle dig flov og uvidende, så læs mere her. Yderligere kan du også få mere at vide om, hvordan https://www.timevat.com/ kan hjælpe dig og din virksomhed, hvis du eksporterer varer. 

Hvad er moms? 

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift og den beregnes af en given vares salgspris og opkræves af sælgeren. Det vil sige, at den ofte er inkluderet i prisen på den vare, som du står og vil købe. Når sælgeren så skal afregne med skattevæsenet, så kan momsen modregnes og den moms, som sælger eller forretning indbetaler, er dermed beregnet ud fra forskellen på de samlede indkøbspriser og salgsprisen – altså merværdien. 

Momsen bliver ofte snakket om i politiske sammenhænge, da den kan bruges til at regulere forbrugernes adfærd. Det kan blandt andet være i form af at nedsætte momsen på sunde varer, så danskerne ville spise sundere og andre lignende tilfælde. 

Hvornår er moms relevant for dig? 

Fordi moms er noget, som er inkluderet i prisen på langt de fleste varer, så er det kun, hvis du fører egen forretning, at du skal vide noget om moms. Den private borger bruger ofte blot emnet på samtale niveau, hvilket jo netop skyldes, at borgeren ikke ser momsen og blot ser den hele pris. 

Hvis du har egen forretning, vil det bedste, som du kan gøre, være at søge rådgivning hos professionelle, medmindre du har sans for selv at finde ud af tingene.  

Hvis du hører ind under sidstnævnte kategori, så skal du simpelthen besøge TastSelv Erhverv på Skat.dk, og så kan du nøjes med at bruge den vejledning, som de giver dig derigennem.  

Hvis du derimod hører ind under sidstnævnte kategori, så kan du simpelthen bare google forskellige eksperter og søge vejledning. Det kan bestemt være en fordel at planlægge et møde, så du er sikker på, at alt går som det skal. 

Har du meget med udlandene at gøre, så er det især en fordel at anmode om et møde, da det er lidt mere kringlet af eksportere varer. Momsen er nemlig ikke den samme, og der er flere ting, som du med fordel kan få vejledning til at gøre korrekt. Det er her, at Timevat kommer ind i billedet, da de netop kan vejlede dig, når det kommer til eksport af varer, fordi de er eksperter og vejleder mange andre.