Blog

E væske: Hvad er det og er det sikkert?

E cigaret med e væske
agnesblog

Der er så mange ting at være bekymret over for tiden – man kan nærmest blive helt kulret i hovedet over det! Og oven i al denne almene dagligdags bekymring følger så også de lidt mere personlige ting.

Jeg har venner der er hoppet med på E-cigaret-dillen, særligt nogle bekendte der bruger dem som redskab til at komme væk fra de ”rigtige” cigaretter og det syntes jeg personligt er virkelig skønt!

E-cigaretter er stadig ikke ligefrem en økologiske frugtsmoothie, men det er langt bedre end tobaks-cigaretter. Det bildte jeg i hvert fald mig selv ind, første gang jeg så en ven med en E-cigaret i hånden, omgivet af appelsin-lugtende damp.

Men så begyndte jeg alligevel at bekymre mig lidt for hvad er E væske egentligt og er det sikkert?

Først og fremmest mode og sjove smagsvarianter

Sider såsom https://gosmoke.dk/, der tilbyder E-væsker med smage rangerende fra abrikos til champagnebrus og cappuccino får E-væsker til at lyde som smarte accessories eller måske endda sjove drinks, der indbyder til at prøve flere forskellige slags.

De fås som smarte ampuller der kan tilpasses enhver smag, ethvert humør og enhver dag (bogstaveligt talt, Gosmoke har en E væske der hedder ”mandag”) og så er de betydeligt billigere end cigaretter.

E væske består primært af propylenglycol og glycerol – ofte tilsat nikotin og bestemte smagsstoffer der skaber de spændende smagsvariationer såsom Blå Ugler og lakrids. Glycerol er et lugtfrit stof som gør det muligt for E-væsken at blive til den ”damp” der indåndes, mens propylenglycol primært anvendes som opløsnings- og konserveringsmiddel.

Stadig bedre end cigaretter

En veninde tilbød mig for noget tid siden at smage hendes E-cigaret (med candyfloss smag!) og jeg indrømmer gerne jeg blev lidt forfærdet. Tanken om at blive afhængig af noget med nikotin fik et stort ”NEJ” fra mig.

Men til min store overraskelse forklarede min veninde at E-væsker ikke alle indeholder nikotin. Langt de fleste butikker og webshops tilbyder E-væsker med eller uden nikotin, eller gør det muligt selv at bestemme mængden.

Tænk på alle de folk der kunne trappe langsomt ned på cigaretter ved at anvende E-cigs, og så langsomt formindske mængden af nikiton, uden at bruge absurd dyre plastre eller nikotin tyggegummi.

Det gør dem så ikke helt sikre alligevel: Ifølge Sundhedsstyrelsens udlæg om E-cigaretter fra 2019 er langtidseffekterne ved inhalation af polypropylenglycolm endnu ukendt hos mennesker. Dyreforsøg har dog ikke vist tegn på at langtidsbrug medfører kræft. Glycerol som er den anden hoveddel af E-væske menes også at være sikker. Den findes naturligt i mange animalske produkter og anvendes bl.a. i sæbe, kosmetik og drikkevarer.

Hvad der så er lidt mere tvivlsomt, er for det første nikotinen og for det andet de smagsstoffer der tilsættes – smagsstofferne der er i E-væsker er alle godkendt til at kunne spises af mennesker, vi aner bare ikke om disse stoffer på nogen måde påvirker os, når de indtages som en damp i stedet for gennem maven, hvor leveren kan tage sig af eventuelle giftstoffer.

Alt i alt er E væske derved bedre end cigaretter, men nok ikke lige så harmløse som en frugt smoothie.